toteuttaminen

Toteuttaminen

Paluu tämän wikin Nyt pelittää-etusivun sisällysluetteloon

[Blogista tuodut tekstit]

10 syytä tulla pelaamaan

Miksi lähtisit mukaan peliin? Voit tulla peliuntuvikkona. Peli on rakennettu niin, että kuka tahansa voi osallistua. Tässä kymmenen hyvää syytä tulla mukaan:


1. Pelin taikapiiri: pelaamisen idea avautuu aivan uusiin ulottuvuuksiin kokemuksen kautta, mukaansa tempaavassa, ainutlaatuisessa kokemuksessa, jossa todellisuus muuntuu pelin maailmaksi.
2. Tiimityötaidot: strateginen joukkuepeli harjoittaa jokaisen osallistujan tiimityötaitoja. Voit oivaltaa oman kokemuksesi kautta mm. sovelluskohteita lasten ja nuorten kanssa toimimiseen.
3. Luovuus ja innovatiivisuus: tämä peli antaa tilaa luoda uusia toimintamalleja. Pelin juoni kulkee myös kohti ajanjaksoa, jota kuvitellaan yhdessä.
4. Tarinallisuus ja digitaalinen tarinankerronta on punottu pelin ytimeen. Tarinankerronta on nousussa myös pedagogisena menetelmänä. Nyt voit eläytyä tarinankerronnan tuottamaan kokemukseen.
5. Strategiset valinnat ovat aina paitsi jonkin valitsemista myös toisten mahdollisuuksien poissulkemista. Tätä havainnollistetaan mielenkiintoisella tavalla pelissä. Lasten ja nuortenkin tulisi oppia, ettei elämässä saa aina kaikkea. Voisiko peli olla hyvä keino opetella valintojen tekemistä ja vaihtoehtojen punnitsemista?
6. Simulaatio: pelin juoni käänteineen simuloi reaalimaailmaa. Tulevaisuuteen suuntautuva päätöksen teko vaatii kykyä nähdä mahdollisia tulevaisuuksia ja pyrkiä kohti tavoitetta reunaehtojen puristuksissa. Näemmekö mahdollisuutemme vai suuntaammeko huomiomme puutteisiin ja esteisiin? Tämän pelin jälkeen ehkä oivallat sen, miksi välillä pitää leikkiä, jotta oikea elämä avautuisi.
7. Mindset uusiksi tai ainakin uuteen tulokulmaan. Pelillisyys avartaa ajatteluntapoja, johdattaa luontaisesti eläytymään erilaisiin tilanteisiin ja eri hahmojen rooleihin. Rutiinit helpottavat elämää, mutta joskus on arvokasta rikkoa rutiineja.
8. Erilainen konferenssikokemus: tämän elämyksen luovat osallistujat. Taustatyötä on toki tehty, tunnelman luomiseen on panostettu, mutta ydinroolissa olet sinä, joukkueesi ja koko osallistujakunta.
9. Teknologian sulauttaminen: jokaisessa pelipöydässä on yhtenä pelivälineenä täppäri (tablet-laite), joka on viritetty valmiiksi vähintään yhtä helppoa pelivaihetta varten. Täppäreiden luovaa käyttöä voi oppia oman joukkueen kesken, ehkä myös muilta joukkueilta. Pelaajat saavat käyttää vapaasti mitä tahansa teknologiaa ja ketä tahansa etäavustajia. Voisiko koulussakin joskus toimia samoilla pelisäännöillä?
10. Saat evääksesi peli-idean: kirjoitamme kuvauksen ITK-pelin rakentamisesta, pelin juonenkuljetuksesta, pelin eri elementeistä ja siitä, miten tätä peliä voidaan varioida. Kuvaus julkaistaan wiki-muodossa sekä opasvihkona. Opas postitetaan toukokuussa jokaiselle pelaajalle.
Eikä tässä vielä suinkaan kaikki… pelissä voi voittaa mainetta, kunniaa, eikä vähäisimpänä voittona nauru, jännitys, ilo ja riemu. Tämä tehdään yhdessä. Kannattaa tulla kokemaan.Ilmoittautuminen

Voit ilmoittaa itsesi tai peliryhmäsi mukaan lomakkeella. Ryhmän koko voi olla 3-5 henkilöä. Jos sinulla ei ole vielä omaa joukkuetta, voit silti ilmoittautua mukaan, koska joukkueita kootaan pelin alkuun saakka.


Omalle joukkueelle voi antaa nimen. Me järjestäjät annamme jokaiselle joukkueelle numeron, joten silläkin pärjää. Joukkueet saavat myös perustaa mitä tahansa somejuttuja ennakkoon. Niistä saattaa olla hyötyä pelissä – tai sitten ei. Joukkueella voi siis olla oma Facebook-sivu, blogi tai vaikka videokanava.
Jos et pääse itse paikalle, voit lyöttäytyä jonkun joukkueen etätukijoukkoihin. Sinusta saattaa olla apua pelitilanteessa – tai sitten ei. Lähetämme livestriimiä pelisessiosta. Mutta suurin elämys syntyy tietysti oman joukkueen kanssa. Sekä sisältö että metodi on juonittu kiehtovalla tavalla opettavaisiksi. Tämä on jotain ihan muuta!
Lisää pelisessio ITK-ohjelmaasi.
Sometu-verkosto on luonut kahtena edellisenä vuonna ITK-konferenssin Aulangon pääsaliin yllättävää ja elämyksellistä ohjelmaa, joka tarjoaa vaihtelua yleiseen konferenssiohjelmaan. Tänä vuonna tätä rakennetaan pelin ja draaman keinoin.


Peliohjeet

Nyt Pelittää! ohjeet

 • joukkueenne edustaa koulua (oppilaitosta)
 • voitte nimetä koulunne, käyttäkää sen lisäksi aina annettua numeroa
 • valitkaa yksi joukkueen jäsen tiedottajaksi
 • pelin aikana teidän tehtävänne on kertoa koulunne tarina vaiheittain:
 • pelissä on neljä sessiota ja niiden välissä kolme juonen käännettä
 • yksi pelisessio kestää 21 minuuttia, toimikaa niin, että jokaisen session lopussa joukkueenne tarinaa löytyy netistä, tyyli vapaa, tiedottajalla päävastuu, kaikki nettilinkit tähän dokumenttiin
  • 1. pelisessio: lähtötilanne, visio vuoteen 2025 ja strategia,
  • 2.-4. pelisessio: juonen käänteen mukainen toiminta
  • 4. pelisession lopussa kiteytys iPadiin valmiiksi asennetulla Audioboo-äänitysohjelmalla max 5 min: kuinka koulunne eteni pelin alusta lopputilanteeseen, äänitallenteen otsikkoon koukkueenne numero (selvittäkää siihen mennessä, miten Audioboo toimii)

Oman koulun tarina luodaan yhdistämällä palikoilla ja pahvisilla yhdistävillä sanoilla, näin muodostuvilla sanaketjuilla, jotka elävät pelin aikana.Saman muotoset palikat eivät saa olla peräkkäin tai vierekkäin. Puupalikoiden välissä pitää olla pahviliuska.
Vain ylöspäin olevat sanat ovat käytössä. Palikoita voi kääntää kesken pelin, mutta siitä on kerrottava tarinaa.
 • Palikat ovat resursseja:
  • fyysisiä (punaiset)
  • inhimillisiä ja sosiaalisia (vihreät)
  • erikoisasioita (keltaiset)
  • sattumia (siniset, 95 % onnenpotkuja, 5 % ikävyyksiä, sattumia joukkue saa ratkomalla QR-koodien takaa löytyviä tehtäviä)
 • Pahviliuskat ovat käytännön toimia, joilla kuutiot yhdistetään.

Pelissä tapahtuu odottamattomia ulkopuolisten kertomia tapahtumia, joihin joukkueiden on reagoitava. Joukkueet saavat käyttöönsä uusia palikoita tilanteiden hoitamiseksi.
Näistä annamme pisteitä
 • hankittujen palikoiden määrä (irrallisia palikoita ei lasketa)
 • kaikki palikat loogisesti käytetty
 • uskottava tarina, jossa hyvin perustellut osiot ja hyvin hoidettu tiedotus
 • innovatiiviset ratkaisut